2018-10-19

Siyez Buğdayı

Yapısı sayesinde genetiği değiştirilemeyen, modern buğdayın atası olan siyez buğdayının önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Öyle ki, şu anda Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Fas ve Yugoslavya’da da yetiştirilmeye başlandı. Son yılların popüler buğday türlerinden Siyez Buğdayı, kötü iklim şartlarına modern buğdaydan çok daha iyi dayanabiliyor. Siyez Buğdayının taş değirmenlerde üretilmesi ile ortaya çıkan siyez unu aracılığı ile, siyez sofralarımızda yerini buluyor. Siyez Ekmeği, Siyez Tarhana, Siyez Erişte, Siyez Mantı gibi ürünler sağlıklı bir beslenme için uzmanlar tarafından öneriliyor.




Modern buğdayın atası olan siyezin, diğer buğday çeşitlerine göre çok daha fazla faydası bulunuyor. Yüksek protein içeriği ile metabolizmayı hızlandıran siyez, düşük glisemik indeksi ile kan şekerini daha stabil tutuyor. Kolon kanserine karşı koruyucu olmakla beraber, kolesterolü düşürmeye de yardımcı. Siyez buğdayı, B vitamini bakımından zengin olması nedeni ile sinir ve sindirim sistemini destekliyor. Yüksek miktardaki folik asit içeriği ile özellikle gebe kalmak isteyenler ve gebeler için çok önemli bir yere sahip olan siyez buğdayı, anne sütünü arttırıyor. Kolesterol içermemesi ve radyasyona karşı dayanıklılığı ile diğer buğdaylara göre çok daha avantajlı sayılıyor.


Siyez buğdayının besin değerleri şu şekildedir:


Enerji: 340 kcal/100g

Kül 1,70 g/100 g

Protein 14-25/100 g (ekmeklik buğdaylarda bu değer 10-12 gr./100 g)

Karbonhidrat 64,92/100 g

Diyet lif 9,72/100 g

Yağ 1,78/100 g

E Vitamini 0,09 mg/100 g

B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg/100 g

B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg/100 g

Niasin 4,21 mg/100 g

B5 Vitamini 0,208 mg/100 g

B6 Vitamini 0,41 mg/100 g

B7 Vitamini 1,66 IU/100 g

B12 Vitamini 0,091 IU/100 g

K2 Vitamini 1,23 IU/100 g

Folik Asit 26 IU/100 g

Çinko 5,32 mg/100 g

Demir 4,21 mg/100 g

Fosfor 159,7 mg/100 g

Kalsiyum 32,26 mg/100 g

Magnezyum 93,51 mg/100 g

Potasyum 403,5 mg/100 g

Sodyum 3,41 mg/100 g

Selenyum 11,5 IU/100 g

Ham lif %0,90

Nişasta %56,69



İtalya merkezli Slow Food Vakfı’nın dünya üzerinde tek bir bölgeye ait gıda ürünlerinin korunması amacı ile başlattığı Presidium Projesi’ne Siyez Bulguru da dahil edilmiştir. Siyez Bulguru, Türkiye’den Slow Food’un Presidium listesine katılmaya hak kazanmış tek gıdadır.



ÜRÜNLERİMİZ VE
SİYEZ İLE İLGİLİ EN GÜNCEL BİLGİLERİ KEŞFEDİN

BLOG’A GÖZAT